expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Ahad, 1 Disember 2019

Kebaikan Dan Manfaat Beras Perang

Assalamualaikum ❤

Dah lama tak share pasal my dietry ni. Dulu aku pernah share tentang diet aku kat sini <<SILA KLIK SINI>> . Ramai kawan-kawan aku tanya beras apa yang aku makan time diet. So this is my answer. Sepanjang tempoh berdiet aku hanya makan beras perang jenama Eco Brown's Original je. 


Inilah rupa beras perang yang aku makan time diet





Korang tahu tak bahawa orang kaya di zaman dahulu kala lebih gemar memakan beras putih dan menganggap beras perang hanya untuk orang miskin dan petani. Pada zaman sekarang, sains dan kajian telah membuktikan bahawa khasiat dalam beras perang jauh lebih tinggi berbanding beras putih!

Di India pada zaman 1897. telah dikaji bahawa penyakit beri-beri disebabkan nasi putih kerana kekurangan vitamin B1 (thiamin) yang telah hilang semasa diproses. Sejak dari itu, kerajaan membuat undang-undang supaya beras putih diperkaya dengan vitamin. Walaubagaimanapun, vitamin tersebut masih lagi hilang semasa proses pembersihan beras. Semua pengeluar beras tidak dapat meletakkan nutrien yang sama seperti fiber dan phytochemical yang dapat membantu menurunkan kolestrol, menjaga jantung dan melawan kanser. Ini yang menjadikan beras perang lebih baik dari beras putih.

Di bawah disertakan perbandingan beras perang dan beras putih.


Antara kebaikan beras perang yang telah dibuktikan adalah:
1. Membantu mengurangkan asthma kerana antioksida dan phytonutrient yang meningkatkan immune sistem manusia.

2. Membantu mengelakkan kanser dimana selenium di dalamnya dapat membantu mengurangkan risiko kanser usus besar

3. Sumber tenaga kerana mempunyai nutrien manganese dan magnesium. Ia merupakan mineral yang banyak membantu badan menggunakan karbohidrat sebagai tenaga.

4. Membantu pembinaan tulang kerana mempunyai magnesium dan kalsium.

5. Mengurangkan risiko batu hempedu kerana serat tidak larut yang dipunyainya.

6. Membantu mengurangkan sembelit dari nutrien serat dan magnesium.

7. Membantu menurunkan berat badan kerana kandungan serat yang tinggi dan dapat memberi rasa kenyang yang lebih lama kepada badan.

Menurut Malaysian Dietary Guidelines 2010 : Whole grains should form 50% of the total grains intake as recommended.

Jadi menggantikan beras putih kepada beras perang ia akan memberi khasiat yang pastinya berbaloi-baloi bagi pengamalnya. Masaklah di rumah dan makan secara sihat demi kesihatan di masa depan.
Inilah rupa beras perang yang telah dimasak. Warnanya agak keperangan dan rasanya tawar je.

Disebabkan beras ni cepat mengenyangkan, so korang boleh la kurangkan kuantiti beras bila nak masak tu. Kalau masak beras ikut sukatan biasa, confirm ada extra. Lagipon beras ni memang cepat mengenyangkan. Makan sikit pon dah kenyang.

Selain  ia baik untuk diet rendah kalori dan pesakit kencing manis, beras perang ni juga amat sesuai sekali untuk mereka yang ingin mengurangkan kolestrol dalam darah. See, banyak kan manfaat dan kebaikan beras perang ni. So, kalau rasa nak diet tu, jom bertukar kepada beras perang. Boleh kuruskan badan tau...

Jika korang berminat mendapatkan beras perang dan maklumat lanjut, boleh layari www.ecobrown.com

Pembelian online juga boleh dibuat di : http://shop.ecobrown.com


Jumaat, 29 November 2019

Planner 2020 Giveaway by Messarah


Assalamualaikum ❤️️


Bismillahirrahmanirrohim. 


Setelah sekian lama dah tak join apa-apa giveaway. Aku jumpa satu giveaway dari blog messarah ni dan aku rasa nak join la. Ini semua kerana hadiahnya iaitu Planner 2020. Aku ni jenis suka ada planner every year and tak lama lagi dah nak masuk tahun 2020, so harap-harap ada la rezeki nak dapat planner free from messarah. hehe. If korang nak join giveaway ni masih sempat lagi tau sebab tarikh period date dia pada 20 December 2019. So lets join the giveaway.



Khamis, 28 November 2019

Tiada Lagi Masalah Bibir Kering

Assalamualaikum ☺


Musim cuaca sejuk dan dingin sekarang ni menyebabkan bibir aku mengalami masalah kekeringan yang sangat kronik. Kadang-kadang sampai berdarah bibir disebabkan bibir yang terlampau kering dan mengelupas. Dah bermacam jenis pelembab bibir yang aku guna setakat ni hanya biasa-biasa saja, malah bibir masih lagi kekeringan.

Sehingga la aku berjumpa dengan produk pelembap bibir dari UTM Skudai iaitu WISDERM  Nourishing Lip Balm ni. Kalau bibir korang jenis kering sangat sesuai memakai lip balm berbanding lipstick, lip matte, lip gloss and sebagainya lagi.




Produk WISDERM ni adalah keluaran bumiputera dari keluaran UTM Skudai. Setahu aku, WISDERM ni bukan sekadar lip balm sahaja tapi banyak lagi produk seperti skin care dan sebagainya. Lip balm WISDERM ni diformulasikan daripada Minyak Kelapa Dara dan Vitamin E untuk melembapkan bibir yang kering dan mengelupas. Moisturize your lips with VCO and Vitamin E. It's extra moist, so siapa yang ada problem bibir kering really recommend to use the lip balm...really sensitive. Inilah pelembap bibir yang terbaik aku pernah pakai. Best bau dia wangi bau buah kelapa gitewww!


kebaikan lip balm WISDERM ni adalah :


  • Produk keluaran institute of Bioproduct Development (IBD), Universiti Teknologi Malaysia
  • Active Ingredient : Virgin Coconut Oil (Cocos nucifera) and Tocopherol (Vitamin E)
  • Melembapkan dan merawat bibir yang kering dan mengelupas
  • Mencegah kerosakan bibir
  • Bebas dari kulit mati
  • Bibir Lembut dan lembap
  • Bebas Bahan Kimia



Cara Guna :

Sapu sebelum tidur. Sapu kerap apabila perlu (bibir sentiasa kering)




Baru sehari aku pakai lip balm ni bibir aku dah tak kering dan tak mengelupas lagi. Alhamdulillah sangat-sangat berkesan. Kini masalah bibir kering tiada lagi dengan WISDERM Lip balm. Happy sangat u olssssss!!!


Aku jumpa produk ni dekat Shopee. my je. Bila aku baca banyak komen dekat shopee pasal produk ni sangat bagus dan berkesan so, aku beli lah try tengok jadi ke tidak. Memang betul-betul berkesan la. Bagi aku harga dia sangat berpatutan la dan dia punya penghantaran pon sangat laju, hari ni beli esok dijamin sampai.


So, korang kalau berminat nak dapatkan produk WISDERM ni boleh dapatkan di Shopee aje. Klik-klik aje dah sampaiiiii. Semuanya di hujung jari je sekarang ni.