Jumaat, 14 November 2014

Resipi Laksa Penang


Alhamdulillah rezeki untuk hari ini. Banyak giler makan malam ni sampai kembong perut macam ape dah. hik hik hik! Hari ni ai masak laksa penang dengan housemate ai. Laksa Penang ni salah satu makanan favourite ai okeh. Before this kalau terasa nak makan Laksa Penang ai cuma beli dekat kedai aje. Tapi disebabkan ni adalah makanan favourite ai kan, so ai nak belajar cara nak buat Laksa Penang pulak. Kebetolan housemate ai ni terror bab masak-masak ni so ai apa lagi take this time untuk belajar masak-masak dengan dia. Mean bukan ai tak pandai masak langsung okeh tapi masak-masak ala-ala kampung tu boleh lah. Housemate ai masak memang sedap-sedap tau. Boleh bukak restoran la lepas ni. hehe.


Mula-mula tu kan ai ingatkan nak buat Laksa Penang ni cerewet tau.. tapi rupanya bila tengok housemate ai buat, eh! senang giler la macam makan kacang ngan yin je. Resipi Laksa Penang kitorang buat ni simple je tapi sedap tak terkata. Jauh lebih sedap dari Laksa Penang yang ai selalu beli kat kedai-kedai tu. eceh! (tak sah tak angkat bakul sendiri kan ?) ahaks... yang penting masak sendiri puas hati giler sebab boleh makan banyak-banyak sampai pengsan.


Okeh resipi ni aku saje post kat sini senang nanti aku nak flashback balik lepas-lepas ni kan. Ai kan asyik pelupa je kan, nak-nak kalau jarang-jarang buat ni memang mudah sangat lupa. So selain share-share resipi kat sini ai boleh buat rujukan di masa akan datang. eceh.. inilah dia resipi nak buat Laksa Penang ;



Bahan-bahan laksa ( 3 orang makan );
  • 1 paket laksa beras (cap apa-apa pon tak kesah)


  • Bahan kuah laksa;
  • 1 kg ikan selayang / kembong
  • 3-4 ulas asam keping
  • 1/2 labu bawang besar
  • 3-5 ulas bawang merah
  • 3-5 ulas bawang putih
  • 8-10 sudu makan cili giling
  • 5-10 biji cili padi
  • segenggam daun kesum
  • 1-3 batang bunga kantan
  • garam secukup rasa


  • Bahan ulam laksa;
  • 4-5 biji telur rebus - dibelah dua
  • 1 biji cili merah - dihiris
  • 1 biji cili hijau - dihiris
  • 1/2 labu bawang besar - dihiris
  • 5-6 biji cili padi - dihiris
  • 1 batang timun - dihiris memanjang
  • 5-6 biji limau nipis / kasturi - dibelah dua
  • 4-5 helai daun salad - dihiris

Cara-cara;
  1. Laksa direndam dalam air sekurang-kurangnya setengah jam...Kemudian direbus sampai 'al-dente'. Laksa ditoskan dan diketepikan
  2. Kuah laksa Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam. Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi
  3. Ikan rebus diperisikan lalu ditumbuk/dikisar. Kemudian, campurkan isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi. Tulang ikan turut dikisar. Tulang ikan kisar ditapis ke dalam ramuan tadi jugak
  4. Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar dan cili padi. Bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus tadi. Kemudian, panaskan periuk
  5. Masukkan cili giling
  6. Masukkan daun kesum dan bunga kantan
  7. Kacau perlahan-lahan. Masak hingga mendidih. Kecap rasa masin, masam, dan pedasnya. Bubuhkan garam secukup rasa. Sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulamannya. 



.. seronok makan beramai-ramai >___< .. jempot makan .. hihi :P
(yang kuah banyak tu ai punye la tuu..tak sah kalau tak amik kuah banyak-banyak..ai kan ratu makan kuah banyak..baru sedap bai )

Senang dan mudah je kan ? sambil tutup mata pon leh buat neh. haha! Kalau rasa nak makan lepas ni ai dah boleh masak sendiri dah dan boleh masak untuk bakal suami jugak .. yeayyy! hihi. K la kalau rasa nak cuba buat boleh amik ini resipi ye. 

Selamat menjamu selera ^^


15 ulasan:

  1. wah sedap ni kalau buat sendiri.. baru puas hati.. :)

    BalasPadam
  2. wah, pandai masak. Bleh jadi calon isteri ni. har har har

    BalasPadam
  3. bestnye pandai wat laksa..... nyaaammmmm :D

    BalasPadam
  4. Ain Zulaikha: bt sndiri mmg puas ati..bleh mkn smpi kembong pwot..hehe :P

    BalasPadam
  5. Akim Iqbal: org ppuan kna la pndai msk :) nk jd bkl is3 bleh tp kna intebiu dlu la..har har har

    BalasPadam
  6. Ardini Humaira : br je pndai bt..hihi

    BalasPadam
  7. Klau x kisar tulang x bleh ke? Nanti tcekik pulak.

    BalasPadam
  8. Si pari-pari : kisar pon boleh je..xde mslh pon..tplg ikt mna yg mdh :)

    BalasPadam
  9. Ada yg kata tauk udang kering dan belacan..cer komen

    BalasPadam
  10. PIJA: boleh je letak..tp sy ni alah pd belacan..lada kering klu rjin nk kisar ltk je..x de slh pon..

    BalasPadam
  11. Nmpk cm sdap je. :)

    BalasPadam
  12. sedapppnyeee...makanan kegemaran tu...
    nk kene try ni..

    jemput ke blog saye..

    http://norzuryati.blogspot.com

    ~perkongsian ttg kehidupan, anak2, tips kesihatan, kecantikan, tazkirah dll..

    Moga bermanfaat :)

    BalasPadam
  13. mknn kgmrn kna pndi msk sdiri..hee

    thanks sudi dtg blog kite..ziarah blog awk plk :)

    BalasPadam

Assalamualaikum...^_^

For all readers, thank you for comment...appreciate that ^___*