Wednesday, July 1, 2015

Rumahku Syurgaku : Check List Rumah Baru


Excited sangat bila dah dapat kunci rumah ni, memang sangatlah excited kan. Lagi-lagi kalau rumah tu adalah rumah pertama yang dibeli menggunakan hasil titik peluh sendiri. Alhamdulillah tercapai jugak hajat nak memiliki rumah sendiri dalam usia 20-an ni. Semuanya adalah kerana usaha dan doa akhirnya semuanya berjalan dengan lancar.




Sebagai seorang yang boleh dikira sebagai "Property Virgin", banyak juga la ilmu yang kena dipelajari sebelum dan sesudah membeli rumah. Kalau sebelum membeli kita kena survey dulu jenis, lokasi, nilai hartanah, harga dan juga keupayaan kita untuk membayar ansuran rumah tu juga termasuk urusan-urusan dokumentasi antara kita, pemaju dan pejabat peguam. Begitu juga selepas kita selesai membeli iaitu selepas mendapat kunci rumah. Benda pertama apabila kita dapat kunci rumah adalah memastikan rumah tersebut telah layak mendapat sijil layak menduduki atau orang kita panggil CF (nama baru OC). Ini adalah kerana terdapat juga pemaju-pemaju kecil yang mengambil jalan mudah dengan memberi kunci kepada pembeli sebelum OC diperolehi hanya untuk mengelakkan mereka membayar denda lewat kepada pembeli.


Selepas OC dah dapat, ape lagi, masa untuk kita membuat checklist sebelum kita boleh menduduki rumah tersebut. Kena ada checklist supaya apa yang kita nak lakukan nanti teratur je.


1. Defect Check List

Check rumah untuk memastikan kerosakkan yang ada. Masa nak ambil kunci, pemaju akan bagi sekali dengan check list kerosakan rumah. Kalau ada kerosakkan listkan dan inform kepada pemaju secepat mungkin. Biasanya akan dibaiki dalam tempoh 30 hari iaitu sebulan dari tarikh kita check rumah. Jangan nak baik hati sangat, kalau ada yang tak puas hati, masa ni la kita kena bagitahu supaya pemaju tahu kerosakan rumah tu. Kita beli harga mahal kot, kena la inform. Masa check rumah baru aku tu banyak jugak la yang pemaju kena repair dengan dinding yang banyak crack, tingkap dapur tak boleh nak tutup rapat, sliding door tak boleh nak kunci, tombol pintu bilik ada yang rosak tak boleh nak buka, longkang ade sikit pecah dan banyak lagi yang perlu dibaiki. Check betul-betul sebab nanti kalau rosak apa-apa risiko kena tanggung sendiri.


2. Pasang glass tinted/window film

Perlu ke tak sebenarnya tinted rumah? Tanya la diri sendiri sama ada kehendak / keperluan. Bagi aku, perlu sebab cermin sliding door dan semua tingkap orang luar boleh nampak. Takkan nak duduk dalam rumah siang hari pun nak bertudung / tutup aurat bagai sebab orang luar boleh nampak kot yang duduk dalam rumah. Kalau malam tak pela boleh tutup pakai langsir, siang hari takkan nak jatuhkan langsir juga ? Rimas tau. at least nak gak selak2 langsir nanti. Pastikan sebelum nak pasang grill kena pasang tinted dulu ye kalau tidak susah nak buat keje-keje tinted. Tak susah jugak nak cari orang untuk tinted film sebab masa tengah check rumah ada orang datang offer nak buat tinted. Aku pilih tinted Silver/Black dalam black luar silver trending tinted rumah sekarang la katanya. Budget pon tak sampai 1k.


3. Grill

Pemaju syorkan pasang grill dulu sebab ada banyak barang-barang dalam rumah yang belum dipasang katanya. Takut nak pasang awal-awal sebab dah banyak berlaku kes kecurian barang-barang yang berharga, kalau tak pasang grill, ada kehilangan barang pemaju tak tanggun ye. So, first thing nak kena pasang grill dulu kat rumah baru ni. Kena survey betul-betul grill supaya kita dapat harga ikut budget. Pasal Grill tak susah sangat nak cari sebab masa tengah check rumah ada beberapa orang kontraktor datang offer nak pasang Grill. Masing-masing punya la promote sungguh-sungguh. Biasa la masa belum dapat projek selalu janji manis-manis tapi lepas dah dapat nanti buat acuh tak acuh je kan. huhu. Tapi lastly dalam ramai-ramai tu aku pilih orang melayu kita la. Support orang melayu dulu lagipun kena dengan budget dan cara dia explain pon sangat memuaskan hati. Budget untuk buat grill dekat nak 3k sebab rumah aku End Lot banyak tingkap. Tunggu je lah siap nanti. Tak sabar nak tengok hasilnya.


4. Wirering

Budget tak boleh ciput. Kalau boleh pasang sendiri selamat la sebab tak perlu keluarkan duit banyak. Tapi kalau single macam aku ni, upah orang aje la. Kalau setakat nak pasang lampu kipas menggunakan point-point yang pemaju sediakan mungkin murah. Tapi kalau nak tambah point, tambah suis, haruslah mahal sedikit. Wirering umah aku mintak tolong sepupu aku je yang buat. Harga anak beranak murah je.


5. Pembelian lampu dan kipas

Lampu yang paling sesuai untuk rumah aku mestilah aku pilih lampu downlight LED. Walaupun kos mahal daripada lampu jenis biasa tapi tak pe puas hati sebab lampu LED menjimatkan tenaga elektrik. Yang penting bagi aku adalah kualiti, harga tu tak kisah sangat. Untuk kipas pulak aku pilih yang mudah je iaitu kipas KDK biasa yang tak sampai RM200 pon sebab nak sewa je kan rumah ni. Serius kipas KDK ni terbaik kalau nak tahan lama ada option lagi murah kalau nak maximize profit. Budget untuk pembelian dalam 2k.


6. Pasang meter TNB

Ha ni korang kena gi berurusan sendiri dengan TNB. Pemaju cuma register nama kita aje secara berkelompok. Nak masuk meter ni pun kena bayar gak. Macam rumah aku kena bayar RM300. Kena masuk budget gak ni. Takkan nak tarik daripada duit gaji pula.


7. Meter air

Ini takpe. Macam kat sini, pemaju yang uruskan. Nanti orang air akan pasangkan meter. Sebelum meter dipasang, kita enjoy buat pembaziran air ye. Maklumlah untuk beberapa ketika dapat guna air free.


8. Kitchen Cabinet

Ini memang trend dan memang menjadi kegilaan setiap wanita yang bergelar isteri dan tak lupa juga wanita bujang macam aku. Tapi kenyataannya Kabinet Kitchen ni bukannya murah. Nak bina siap dengan aksessori tu haruslah ada at least 5k dalam tangan. Tapi memandangkan nak buat rumah sewa je so aku hanya buat table top kitchen je buat sementara waktu. Itu pun budget dah dekat 2k harga kawan-kawan. Nanti kalau aku sendiri nak duduk rumah tu harus la jugak nak ada kabinet kitchen ni. Baru rasa ada semangat nak duduk dapur selalu dan rajin masak kan.

Itu ajelah kot main checklist aku. Aku just buat yang mana penting-penting je dulu sebab rumah tu aku nak sewakan je dulu. Teringin nak duduk rumah sendiri tapi disebabkan keje berjauhan dari kampung halaman terpaksa la sewakan je dulu. Nanti dapat duduk rumah sendiri baru la rasa nak renovate betul-betul sebagaimana yang aku inginkan.



Thanks sudi baca ^^












6 comments:

Pn Razlina said...

bestnya da dpt kunci rumah... mesti xcited kan..

Ismi Maizura said...

best sangat2...excited gile! haha..

Gja said...

BEsttttnyaaaaa!

Ismi Maizura said...

Gja: heeeeeeee... :)

Nabila Syifa said...

kat mana ni? rumah ni? area?

Anonymous said...

mana foto rumah yg dah siap pasang grill.area mana ni