Thursday, February 26, 2015

Tutorial Disable Right Click

Assalamualaikum.


Rasa nak buat tutorial memandangkan ada yang bertanyakan cara langsung atau tidak langsung macam mana saya disable right click kat blog saya ni.

Disable right click adalah sebenarnya untuk tidak membenarkan sesiapa dengan sesuka hatinya meng copy cat ape jua isi kandungan yang berada di blog kita. Kira kita jadi la macam orang budget bagus la kan tak nak kasi orang copy. So, disini saya tunjuk 3 cara untuk buat disable right click.


Cara pertama;

cara yang ini kira bleh copy lagi la, tak de la nampak cam kedekut sangat kan tak nak bagi orang copy terus...hehe =) cara-caranya...




Layout - edit html
Pastu cari code <body>, dah jumpa.. code <body> tu korang tukarkan
<body oncontextmenu="return false;">..
Then save template.





Cara kedua;

cara yang ini kira bleh copy jugak cuma nampak macam ala-ala programmer terhebat di serantau dunia la konon sebab bleh kuar pop up windows gitu..cara dia macam ni;




Pegi ke Layout - page element - add a gadget - html/javascript dan copy this;




<script language='JavaScript'>
<!--
//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com
var message="No Right-Click!";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
// -->
</script>

Boleh tukar "No Right-Click" itu kepada "Ha..nak copy ker?Sori boleh blah.." ataupun "Error 401:Please Contact Administrator" Ikut sukahati korang la nak buat camne pon.





Cara Ketiga;

Cara ni memang kedekut habis mengalahkan Haji Bakhil lagi. Haha! langsung tak nak kasi orang copycat erk..Caranya koding kat bawah tu korang paste kan kat Layout - edit html. Then cari kod <head>, pastekan koding di bawah kod <head>.



<script type="text/javascript">
//form tags to omit in NS6+:
//http://eking.in
var omitformtags=["input", "textarea", "select"]



omitformtags=omitformtags.join("|")



function disableselect(e){
if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)
return false
}



function reEnable(){
return true
}



if (typeof document.onselectstart!="undefined")
document.onselectstart=new Function ("return false")
else{
document.onmousedown=disableselect
document.onmouseup=reEnable
}


</script>



SELAMAT MENCUBA!



p/s: nak copy kod html tu sila tinggal komen k! =)

25 comments:

ardinihumaira said...

cmana nak wat kotak oren dalam entry cam kat ats tu dear.. hu teringin tau nak buat

mizz greenApple said...

ermm xjd pn yg cara ke 3 tue..
btul kan copy kod then letak bwah head.. tp sma jerk x function pun.. ermm nape ek..??

@juera said...

ardinihumaira-->ok nnti jura bt tutorial tu nnti ek..tggu..=)

@juera said...

mizz greenApple--> klu x leh u pg kat LAYOUT-PAGE ELEMENT-ADD GADGET-HTML/JAVASCRIPT dan paste kat dalam HTML tu..paham x?

lassiegewdix said...

hey !
lassie link this entry .
thanks :)

Qa said...

salam..saya dah cuba nak buat disable right klik..tp macam xjadi je..

buuwa said...

nk copy html tuk yg ke-3 tuh leh x?? huhuhu

@juera said...

buuwa: silakan amik..^_^

ril said...

k

elyashaqira said...

kita copy :)) hihihi

EliSya IzzATY said...

x mnjadi pon..nk copy kat ner...x nmpak lah..huhu

EikaZalikha said...

nk copy ke cara no 2 nie

aini virtuous said...

macam mane nk copy ?

@juera said...

aini virtuous: copy jer..

missy ya said...

salam..nk nk copy cara no. 2 tu cm ne eh.?? :)

@juera said...

missy ya --> bg email nti sy send code nya..:)

cik cynar said...

nak copy cara yg second tue bole x?

@juera said...

cik cynar: silakan copy k :)

Nurul said...

Salam tuan punyer blog aka JUERA....

nak minta copy no 2 boleh x? Klu JUERA sudi bg...boleh ler email kat sini ek..cnurul79@yahoo.com

Dah lama beno cari kod nih...he3..wink..wink

@juera said...

Wsalam...

ok dh emel :) slmt mncuba ye...

Mizz Nanee said...

assalam..sy nk copy no. 3 tu tak bole ler huhu...

Mizz Nanee said...

cmne nk copy no. 3 tu? bole emel kt nanee14@gmail.com thanks ya ;)

@juera said...

Mizz Nanee : ok done =)

Saidatul Rahima said...

saya nak copy yg no 2 tuh . saidatulrahima1209@gmail.com

@juera said...

Saidatul Rahima: sy dh send kt emel k :) slmt mencuba