Monday, September 9, 2013

Resipi Ais Krim Homemade


Korang suka makan ais krim? kite suke jugak makan ais krim, nak nak kalau perisa vanilla. Ini bukan ais krim yang malaysia punye yang jenis banyak perisa tu,yang letak dalam plastik lepas tu ikat. ini ais krim ala-ala McDonald gitewww!




Ais krim ni masa zaman budak-budak pon reti buat, ye dak? simple giler. ko letak je la perisa apa yang ko suke mesti jadik punye. paling kite suke masa zaman budak-budak dulu ais krim kacang hijau. perghhh!! bile teringat balik rase terliur pulak.

Sekarang ni, kite dah pandai buat ais krim ala-ala McDonald. tapi tak de lah ais krim macam gini rupenya...



Kalau macam ni dah reti buat, kite dah bukak kedai ais krim dah. jadi tokey pulak, kan best tu. wuwu. cute pulak tengok kucing tu. omey nyaaaa...sayang nak makan kalau rupe ais krim macam ni. hik hik!


Kite buat resipi ais krim yang simple je tapi apa yang penting handmade kan. kalau beli kat kedai kita tak tahu sangat kan ape la bahan yang diorang letak dalam tu. macam-macam ada. kite kadang-kadang nak beli ais krim yang instant tu, kite mesti akan check ingredients betol-betol dulu baru beli. takut la ada gelatin yang tak sepatutnya ada dalam tu. paham la kot kan.


sekarang ni dah tak payah nak beli ais krim dah sebab dah pandai buat sendiri kan. lagipon simple je bukan susah sangat pon asal ada kerajinan dalam diri sume pon leh jadik, ye dak?


ni adalah bahan-bahan nak buat ais krim handmade...




@Susu cair (tak kisah brand ape pon, kite guna susu cair full cream milk dutch lady je)

@Susu pekat (tak kisah jugak brand ape pon, kite guna tea pot pilihan dari dulu hingga kini)

@Esen Vanilla

@Ovalett (pastikan yang HALAL ok!)

@Biskut Cream-O atau OREO (kite beli yang perisa vanilla punye sebab kite suke perisa ni)




Cara nak buat???


1) - setengah tin susu pekat (ikut kemanisan masing-masing, kalau tak suke manis letak suku je macam kite tak suke manis ni)

- 1 1/2 gelas susu cair (ikut kecairan @ kepekatan yang dikehendaki, kalau tak nak cair sangat letak 1 gelas pon dah cukup)

- sedikit esen vanilla (kite letak 2 sudu teh sebab kite suke bau vanilla ni)

(blendkan semua bahan-bahan ni sampai gebu)




Inilah dia hasil yang telah di blend kan tadi...





2) gaulkan hasil yang di blend dengan biskut cream-o atau OREO (perisa vanilla) yang dah dihancurkan.

3) masukkan dalam peti ais (freezer). sebab kite suke cair, jadik kite letak susu cair banyak jadi la macam ni. kalau suke pekat letak susu cair sikit je k.



4) MAKANNNNN!!!! sampai menjilat sudu :D

kan dah kate simple je kan. lepas ni dah reti buat, tak perlu la beli lagi. lagi bagus buat dari air tangan sendiri. Ais krim dah macam ais krim McD oreo Mc Flurry Mc Donalduck tu. Kalah McD punye ni. :D


Ok thanks sudi baca ^^

4 comments:

Phat said...

pagi2 dah terliur tgk gambar kat entry ni

@juera said...

Phat: pg2 x leh mkn ais krim..sejukkkk!! hehehe

Yogi Marsahala said...

Nikmatnya ice cream, bertandang jugalah ke blog saya www.goocap.com

@juera said...

Yogi Marsahala : mmg nikmat mnkmatinya kan..:) thanks sudi dtg blog ite :)